Retsept – Eestipärased “Scotch eggs”

IMG_6465

Scotch eggs ehk šoti munad on populaarne Suurbritannia roog. Tegemist on hakklihapallidega, mis peidavad endas tervet keedetud muna. See roog on tore valmistada terve perega näiteks Munadepühal.

Sul läheb vaja:

  • 2 viilu rukkisepikut
  • 1 väike sibul
  • 7 kanamuna (või 10 vutimuna ja 1 kanamuna)
  • 300g Maks & Mooritsa delikatess-hakkliha
  • 300g Maks & Mooritsa sea-hakkliha
  • 150g Maks & Mooritsa Maasuitsu fileesinki
  • 2spl maitsepärmi
  • 2spl 20% hapukoort
  • 3spl jahu
  • maitse järgi värsket tilli
  • 2 küüslauguküünt
  • 1tl soola/ maitse järgi musta pipart/ 1 tl hakklihamaitseainet
  • 2spl oliiviõli/ päevalilleõli praadimiseks

IMG_6404

Kuumuta potis vesi keemiseni, pane sinna keema 6 muna. Keeda umbes 4-5 minutit. Pane munad külma vette ja lase veidi jahtuda ning seejärel koori ettevaatlikult. (kui kasutad vutimune, siis keeda kõik vutimunad 2min ja 30sek ning aseta külma vette. Toores kanamuna lisa hakkliha taignale)

Sega suuremasse kaussi peeneks hakitud sibul, hakkliha, 1 toores muna, maitsepärm, ja hapukoor. Maitsesta soola, pipra ja hakklihamaitseainega. Haki till ja pigista küüslaugu pressiga küüslauk. Tükelda sink väga peenelt või kasuta riivi. Blenderda sepik peeneks ning lisa segule. Sega kõik komponendid kokku ja vala peale õhuke kiht oliivõli. Kata kauss toidukilega ja pane tunniks ajaks külma.

IMG_6418

Jaga hakkliha kuueks võrdseks osaks ning niiske käega vormi igast hakklihapallist ümmargune ring, mis peaks olema nii suur, et saad sinna sisse muna mätsida. Vormi nii 6 pallikest.

Veereta munatäidisega lihapallid jahus. Kuumuta pannil või potis õli ning friteeri 2-kaupa pallikesed õli sees. Selleks kulub umbes 6 – 7 minutit. Friteerimise ajal keera pallikesi. Tõsta õlist välja majapidamispaberile nõrguma. Kuumuta ahi 190° ja pane pallid ahju 10-ks minutiks.

IMG_6478

Tip: Lase veidi taheneda ning serveeri koos kodus tehtud majoneesiga. (2 munakollast, 150g oliiviõli, 1tl sinepit, 1spl sidruni mahla, veerand tl mett, soola, pipart – Blenderda munakollased, sinep, sidruni mahl, mesi, sool ja pipar ühtlaseks massiks. Nirista seejärel segule juurde oliiviõli ja naudi kohe)